Followers

Amb la tecnologia de Blogger.

La crisi dels míssils de Cuba



Revolució cubana:

La revolució cubana va ser un fet històric que no només va marcar al poble de Cuba sinó a tota llatinoamerica i al món sencer. Els seus principals exponents : Fidel Castro i Che Guevara, entre d’altres. Han estat personatges que sempre viuran en el record de tot el món.
En l’historia de Cuba hi ha tres períodes de gran importància. Entre aquests es pot trobar el període colonial ( entre 1898 i 1959), el segon període en el qual Cuba  enfronta el neocolonialisme dels Estats Units ( de 1898 a 1959), i finalment el període actual de la revolució socialista.
Tenint en compte tot això, la nostra intenció és analitzar la Revolució Cubana incloent la major quantitat de fets possibles per conèixer millor aquest tema. Per això abans de tot cal saber que va ser la decisió els ciutadans cubans de donar suport als revolucionaris la que en un moment donat  va decidir el futur d’aquesta gent i de les futures generacions, i per aquest motiu avui en dia Cuba és l’únic país comunista de l’hemisferi occidental.


La crisi dels míssils de Cuba

video: http://m.youtube.com/watch?v=CkuwS9E-FLo

La crisi dels míssils de Cuba fou un conflicte de la Guerra Freda que enfrontà diplomàticament la Unió Soviètica i els Estats Units l’any 1962. Va representar un dels moments de major tensió entre ambdues potències degut a la instal·lació de plataformes de llançament de míssils soviètics en territori Cubà.
El desencadenant d’aquesta crisi foren les altes tensions que es van originar entre Cuba i EUA l’any 1961 en el moment en que es va produir un intent de desembarcament de cubans exiliats i armats a la badia de Los Cochinos, amb l'objectiu d'enderrocar el govern cubà de Fidel Castro. L'operació comptava amb el suport logístic i el finançament dels Estats Units.


A conseqüència d’aquest esdeveniment, les autoritats cubanes van signar un acord defensiu amb els soviètics per instal·lar a l’illa míssils nuclears que havien d’apuntar cap els nord-americans.
Aquesta operació fou detectada pels Estats Units i Kennedy, l’actual president, va ordenar el blocatge naval de Cuba desplegant nombrosos vaixells i avions de guerra per la zona, incomunicant l'illa, evitant així l’arribada de les peces nuclears que transportaven els vaixells soviètics.





Fidel Castro:

Fidel Castro inicialment conservava bones relacions amb els EUA; va entaular, després, estrets llaços amb la Unió Soviètica. Després d'una sèrie d'expropiacions a propietaris nord-americans, els desencontres amb els EUA van desembocar en l'embargament econòmic contra Cuba.
L’any 1959 després d’encapçalar la revolució cubada i el triomf d’aquesta derrocant el règim de Fulgencio Batista, Castro va arribar al poder. Va ser nomenat primer ministre el 27 de febrer del mateix any pel President Manuel Urrutia. El 1961 va liderar l'adopció del marxisme pel govern revolucionari, establint el primer estat socialista d'Amèrica. Després de les reformes del 1976, va ser elegit president del Consell d'Estat i del Consell de Ministres. Des de la fundació del partit comunista el 1965, n'és el primer secretari.


Fi de la crisi:


El dia 27 d’octubre Khrusxov proposà  a Kennedy el desmantellament de les bases soviètiques de míssils nuclears a Cuba. l’URRS, a canvi, exigia la garantia que els Estats Units no envairien Cuba ni donarien cap suport a cap operació amb aquest finalitat i alhora que els Estatunidencs desmantellessin les seves bases nuclears de míssils nuclears de Turquia.
Kennedy acceptà d'eliminar els míssils del tipus Júpiter . D'aquesta manera es posava fi a la crisi sense que cap dels dos contrincants donés mostres de debilitat ni de derrota.
En realitat uns i altres volien evitar el conflicte directe, tant Washington com Moscou no volien ni imaginar per molt que la publicitat bèl·lica de l'època digués el contrari. S'estimaven més traspassar els enfrontaments a tercers països, com havia ocorregut amb la Guerra de Corea (1950-1953) i que tornaria a ocórrer amb la Guerra del Vietnam (1954-1975).
El 30 d'octubre Nikita Khrusxov comunicà a Fidel Castro els termes de l'acord signat entre la Casa Blanca i el Kremlin, i el 20 de novembre Castro acceptava la retirada dels míssils nuclears soviètics i Kennedy anunciava la fi del bloqueig sobre l'illa.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada